Фестиваль анімації LINOLEUM оголосив переможців

6 вересня, Міжнародний фестиваль актуальної анімації та медіамистецтв LINOLEUM оголосив переможців у трьох конкурсах: міжнародному, українському та комерційної анімації.

Церемонія нагородження відбулася онлайн, як і більша частина активностей фестивалю LINOLEUM цього року: всі анімаційні фільми були доступні для вільного перегляду на медіасервісі MEGOGO з 2 до 6 вересня. 

Переможцем LINOLEUM 2020 став французький анімаційний фільм “Паршива вівця” Джеймса Моля (2019). Його сюжет обертається навколо пошуків сенсу життя маленького чоловічка в дивному капелюсі, який задля свого щастя вирушає в філософську та абсурдистську мандрівку. “Паршива вівця” підкорив журі своїм свіжим стилем, дотепними діалогами та сюрреалістичними персонажами. 

«Головним призом цьогоріч ми вирішили нагородити неконвенційний фільм, що уособлює суть фестивалю LINOLEUM: “Паршива вівця” створений захопливим творцем, який вміє здивувати своїм підходом до анімації»,

– прокоментували своє рішення члени журі.

Також у міжнародному конкурсі спецвідзнаками відмітили три фільми: 

  • Нідергарія” Капюсін Мюллер (Бельгія, 2019) за майстерну історію, з якою легко себе асоціювати та свіжим поглядом на фрустрацію від міграції.
  • Сурогат” Стаса Сантімова (Україна, 2020) за силу атмосфери та майстерності, а також свіжий погляд на жанр горрору, що здивує глядача.
  • Частина хвоста в пащі змії, яка кусає власний хвіст” Пабло М. Байаріна (Естонія, 2019) за вражаючу авторську стилістику.

Переможець українського конкурсу фільм “Запаковані у пластик” Володимира Юдашкіна (2019). Це сатиричний псевдогоррор про людський страх сміття, який подеколи межує з дивними забобонами. Журі українського конкурсу майже одноголосно вирішило нагородити цю анімацію головним призом.

“Незважаючи на те, що “Запаковані у пластик” експлуатує популярну думку, це виходить настільки професійно, що створює тонкий і атмосферний світ, у якому глядач одразу опиняється. У цій роботі присутні як гумор, так і посилання на класику світового кіно”, –

Євген Бойцов, член журі українського конкурсу.

Окремо журі відзначило фільм Mr. Nox” Діани Денис (2019) за звернення до актуальної теми кібербулінгу. 

У конкурсі комерційної анімації переможцем стало музичне відео “Jo Goes Hunting Careful” Аліс Сай (Франція, 2020) про сюрреалістичних істот, що доводять свій світ до хаосу, коли починають надто багато думати про власну зовнішність.

“Повторення та звук постають у цій стрічці у сміливій візуальній естетиці. Ця короткометражна робота використовує дикі кольори, має неповторний графічний стиль та дуже гарну анімацію. Вона напрочуд психоделічна. Це відео вразило всіх членів журі”,

– прокоментувало журі на церемонії нагородження.

Спецвідзнаки у конкурсі комерційної анімації отримали ще три роботи:

  • Садівник та джміль” Ігнаса Мейлунаса (Литва, 2020) за вдале представлення бренду в інформативний і дотепний спосіб.
  • Обличчям до води” Дафни Авадіш (Ізраїль, 2019) за прекрасну естетику.
  • Ода” Шаді Адіб (Німеччина, 2019) за простоту, атмосферу та водночас нетривіальність анімації.

Наступний фестиваль LINOLEUM відбудеться у вересні 2021 року.