0

15.01.2016

17:19

Крід: спадок Роккі Бальбоа / Рецензія

Повернення блудного Роккі

Пройшло майже 40 років з того часу, коли на екрани вийшла перша із серії стрічка про Роккі Бальбоа, втіленого Сільвестром Сталлоне. І ось тепер в свої вже немолоді літа актор розім’явся і взявся до бою, повернувшись до персонажа, який приніс йому славу. В прокат виходить сьомий фільм із франшизи.

Спін-офф оповідає про важкий шлях до визнання молодого бійця Адоніса, який після скитання по притулках опиняється під опікою в дружини відомого на весь світ боксера Аполо Кріда, що мав роман із матір’ю хлопчика. Доні захоплюється боксом і хоче досягти успіху, а для цього єдиним варіантом тренера він бачить колишнього супротивника та друга свого батька Роккі Бальбоа. І хоч старий не виявляє бажання возитися із нащадком Кріда, відмовки потроху вичерпуються і він таки вдягає на себе тренувальні рукавиці.

Одразу варто зазначити головний плюс стрічки. І це не Сталлоне, аж ніяк. Молодому режисеру Райану Куглеру, для якого «Крід» став лише другим повнометражним фільмом, вдалося створити високого рівня спін-офф. Стрічка обернена до своїх попередників лише згадками про колишнє суперництво Роккі та Кріда та присутністю самого Сталлоне в кадрі.

Втім провідну роль грає Майкл Б.Джордан, який все ж таки відбирає «хвилину слави» у славнозвісного Роккі. Сільвестр, як завжди, вміло відмахується своєю відомою кривою посмішкою, але емоції видає на мінімумі, не розвиваючи персонажа в принципі. Та як другорядний персонаж він виконав свою роль, створивши відповідний антураж для виходу на акторський ринг Джордана.

Звісно, фільм провисає і в діалогах, і в самому сюжеті. Втім «Кріда» витягує блискуче передана реалістичність боксерських поєдинків. Навіть ті, хто в житті боксом не цікавився, будуть судомно стискати руки, смикатися від ударів в обличчя, зчіпляти зуби на крупних планах розбитих брів та підбитих очей. Так, одна з перших сцен бою була знята Беном Семановим одним дублем з 13 разу. Оператор і сам брав уроки боксу, аби вправно переміщатися зі стедікамом між акторами на рингу.

Окремі історії у оповіді можна було опустити, так як прогресуюча глухота дівчини Адоніса та хвороба Роккі не відіграють абсолютно ніякого значення, не несуть смислового навантаження та не додають особливої романтичної драматичності. Та незважаючи на присутність другорядних ліній фабули, акценти не зміщуються, продовжуючи тримати в центрі уваги саме бокс, а не так, як це було у стрічці «Шульга» («Лівша»), де герой Джейка Джилленхола пронив увесь фільм.

«Крід: Спадок Роккі Бальбоа» стане цікавим і тим, хто фанатіє від перших фільмів про легендарного боксера, і тим, хто поняття не має хто такий той Роккі. Якщо Вам не обов’язково вдумуватись, слідкувати за сюжетом та переживати гострі драматичні епізоди, тоді вперед у кінотеатри, хоча б заради суто сцен боїв, які рятують недосконалий сценарій стрічки.

Дякую компанії Warner Bros. Pictures Україна за можливість перегляду фільму «Крід: Спадок Роккі Бальбоа» та знайомство зі всесвітньо відомою історією.