0

26.12.2014

13:22

Cineaster

Вихід: Боги та Царі / Рецензія



Частина 1. Коли Бог був молодим 

Рідлі Скотт показує нам час, коли християнський Бог був дуже юним — ми бачимо його в образі десятирічного хлопчика. 

Бог у ті часи був значно демократичнішим, ніж зараз — він радився зі своїми обранцями, він міг зробити чаю Моїсею, поки той колупався в скрижалях, міг прийти до Моїсея просто так, аби підбадьорити.

Бог був жорстоким, але діти часто бувають жорстокі і діють за принципом «мета виправдовує засоби». Це пояснює ті страшні кари єгипетські, що впали на голову простим єгиптянам. 

У ті часи Богу ще не набридла його всемогутність і він усіляко її випробовував, мабуть, хотів дізнатися межі своїх можливостей — відводив море з насидженого місця, вимикав сонце, насилав бурі й каменепади. 

Власне, цей Бог за характером мало відрізнявся від свавільних і норовливих язичницьких богів. Але в цьому фільмі ми спостерігаємо й певний розвиток характеру юного єврейського Бога. Він стає милосерднішим. Він приходить до своїх десяти заповідей. Напевне, дорослішає. 

Як на мій смак, то це найцікавіший образ у фільмі. Я вважаю, йому треба приділити першу половину рецензії. Усе решта... 

Частина 2. Біблія для американців



Як могла би виглядати біблійна історія відходу євреїв із Єгипту, якби замість єгиптян були американці? І замість євреїв були американці? Спішіть побачити це неймовірне поєднання у фільмі Рідлі Скотта

Це риса усіх голівудських блокбастерів, що претендують на історичність. Яка б епоха не була на екрані — Давня Греція, середньовічна Японія, вікторіанська Англія — усі герої будуть поводитися як сучасні американці. А це складно насправді — зрозуміти, як мають поводитися люди певної епохи. Це багато всього треба прочитати і подивитися. І не факт, що публіці сподобаються такі персонажі, тому це ще й економічно невигідно. 

Окей, берем на віру цю американізованість. Але у фільмі багато інших нелогічних речей. Наприклад, якщо Моїсей виховувався при дворі фараона і був полководцем єгипетської армії, то чому він одягався і виглядав як раб-єврей, а не як решта єгипетських вельмож? 

Окей, логічність та історична достовірність не є сильними рисами цього фільму. Автори явно робили ставку на відомих акторів, хіба даремно тут Крістіан Бейл у головній ролі? А Сігурні Уївер і Аарон Пол у прохідних ролях? До речі, Аарон Пол — це чи не головна причина, з якої я хотіла подивитися цей фільм. 

Псих і наркодилер Джессі з Breaking Bad у ролі Ісуса — ну хіба це не багатообіцяюче звучить? Так от. Це — не той Ісус. Це просто собі бунтівник, якого просто собі звуть Ієшуа (Ісус в українській озвучці). Він один із ватажків єврейського народу, і його роль у сюжеті більш ніж скромна. 

Що іще? Картинка нічого так, ефектна. Важко згадати який-небудь кадр, що не мав би домальованого задника. Ну і хвиля, яка накрила єгиптян у кінці, теж виглядає маштабненько. 

Я ж не спойлю, правда? Усі знають цю історію, ага?

В цілому, враження у мене склалося таке. Це фільм для публіки, якій ліньки читати Біблію, тому що нудно, незрозуміло і без картинок. То ось адаптована версія — яскрава, бадьоренька і видовищна. Це чудово, що є така адаптація. Але Рідлі Скотта ми любимо за інші фільми. 

Марина Пономаренко

Комментарии:

Чтобы написать комментарий, войдите через одну из социальных сетей: